TYP: a1

Decyzja UE zatopi nam branżę rybną?

piątek, 12 kwietnia 2024
Hanka Ciężadło

Wiele wskazuje na to, że tak może się stać. Nowy projekt rozporządzenia, jaki przyjął w czwartek europarlament, mocno uderzy w potentatów na europejskim rynku przetwórstwa łososia. A wiecie, kto tu jest potentatem? Polska. Z tym że chyba już niedługo...

W wielkim skrócie

O co tutaj chodzi? Jak zawsze – o pieniądze. Parlament Europejski przyjął właśnie projekt rozporządzenia dotyczącego wymagań produktów rybołówstwa. Zmiany polegają głównie na ograniczeniu okresu tzw. usztywniania ryb, czyli stiffeningu.

Nie wchodząc w szczegóły technologiczne – stiffening to „podmrożenie”, dzięki któremu mięso (np. wędzony łosoś) można dłużej przechowywać i kroić w zgrabne plastry. Polskie firmy stosują tu niższe temperatury, niż te pochodzące z krajów zachodniej Europy.

Umożliwia to dłuższe przechowywanie mięsa przed krojeniem, a przede wszystkim usprawnia jego eksport. I tu właśnie dochodzimy do powodu, dla którego Francuzi na nas naskarżyli...

Wykosić konkurencję

Obecnie (wiosna 2024) zajmujemy trzecie miejsce w eksporcie łososia na rynek UE. Wyprzedzają nas tylko Dania i Szwecja. Natomiast w dziedzinie przetwórstwa tej ryby jesteśmy liderem – nawet nie europejskim, ale światowym. Czy tak potężną gałąź można odciąć jednym zgrabnym ruchem? Można.

Nowe regulacje Brukseli faworyzują firmy z Francji, a także z Włoch i Hiszpanii. Wszystkie one stosują inną technologię – taką, która idealnie wpisuje się w przyjęte właśnie przepisy. Przypadek?

Warto w tym miejscu podkreślić, że chodzi o naprawdę gigantyczny rynek zbytu – i że jak dotąd byliśmy na nim największym graczem. W samych tylko Niemczech aż 60% mięsa łososia trafiającego na stół pochodzi z Polski. A może powinniśmy napisać „trafiała” - bo od teraz się to zmieni.

Pretekst? Listerioza

Warto podkreślić, że walka o polskie przetwórstwo łososia to był jeden z nielicznych przypadków, gdy przedstawiciele dwóch największych polskich ugrupowań, obecni w europarlamencie, grali do jednej bramki. Niestety, przegrali. 

Oficjalnym powodem, dla którego Francja domagała się zmian w przepisach, miało być zagrożenie listeriozą. Jest to choroba zakaźna wywoływana przez bakterie i zasadniczo trzeba z nią walczyć – z tym że stosowana dotąd przez Polskę metoda stiffeningu jest pod względem listeriozy całkowicie bezpieczna.

Na dodatek zmiany w przepisach nie znajdują poparcia w badaniach naukowych i nie wykonano w tym kierunku żadnych ekspertyz EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności). Trzeba też pamiętać, że od 2018 roku zanotowano 114 przypadków listeriozy. Polska metoda odpowiada za 2 z nich. Ta alternatywna – za 12.

 

 

Tagi: UE, Unia, Europa, łosoś, przetwórstwo, regulacje, europarlament
TYP: a3
0 0
Komentarze
TYP: a2

Kalendarium: 2 sierpnia

W Cowes rozpoczęto regaty jachtów brytyjskich i jednego amerykańskiego (szkunera "America") wokół wyspy Wight. Długodystansowy wyścig wygrała "America"; od nazwy szkunera wzięły miano Regaty o Puchar Ameryki
sobota, 2 sierpnia 1851
Rozpoczęto w Łebie Mistrzostwa Świata Formuły Windsurfingu; po raz pierwszy odbyły się w Polsce i w ogóle w tej części Europy
poniedziałek, 2 sierpnia 2004
Rozpoczęto w Łebie Mistrzostwa Świata Formuły Windsurfingu; po raz pierwszy odbyły się w Polsce i w ogóle w tej części Europy
poniedziałek, 2 sierpnia 2004
Urodził się Andrzej Rościszewski, jachtowy kapitan żeglugi wielkiej, laureat nagrody Rejs Roku (1970 r.) za rejs dookoła Irlandii na s/y "Śmiały". Jest jednym z najbardziej znanych żeglarzy, któryrzy prowadzili rejsy w rejony polarne, m.in. na "Generale Z
sobota, 2 sierpnia 1930