Adres email
hasło
Zarejestruj się
/
Przypomnienie hasła
Czytelnia
Ludzie morza
Nowości w serwisie
Wieści z oceanów
Imprezy
Kalendarium
Rejs po historii
Kulinaria
Twoja Tuba
Recenzje książek
Poradniki
Śródlądzie
Ciekawostki
Słownik
Sport
Miejsca
Ciekawe miejsca
Propozycje tras
Mariny
Ludzie
Wszyscy użytkownicy
Skipperzy
Firmy
Wykonawcy szant
Jachty i rejsy
Wolne koje (rejsy)
Relacje z rejsów
Jachty
Modele jachtów
Armatorzy
Czarter Jachtów
Sklepik
Tawerny i kambuz
Tawerny
Przepisy
Drinki
Imprezy
Szanty
Wykonawcy szantowi
Piosenki żeglarskie
Sport
Sportowe wieści
Nadchodzące regaty
Relacje z regat
Ogłoszenia
HOME
/
Czytelnia
/
Kulinaria
TYP: a1
Artykuły - Kulinaria
Władca Madagaskaru, krewetki tygrysie i wielka ucieczka
środa, 26 czerwca 2013
MZ
Kabina kapitańska na galeocie „Św. Piotr i Paweł” była pogrążona w mroku, rozświetlała ją jedynie niewielka latarnia w której płonęła niezbyt gruba świeca. Przez otwarte okna wpadało do środka chłodniejsze powietrze niosąc ulgę po upalnym dniu.
Kobieta-katastrofa i faszerowane pomidory
środa, 19 czerwca 2013
MZ
Po długich namowach swojego przyjaciela Jerzy wreszcie się zdecydował. Sam przed sobą przyznał, że najwyższy już czas porzucić szuwarową żeglugę i wypłynąć na morze.
Powrót U 15 z patrolu i brancin na žaru
sobota, 15 czerwca 2013
M
Niezmącone nawet najmniejszym powiewem wody Zatoki Kotorskiej lśniły, odbijając światło księżyca jak lustro. Odnieść można by było wrażenie, że nieboskłon usiany gwiazdami znajduje się zarówno tam w górze, jak i na Ziemi. Ten idylliczny obrazek zakłóciła ciemna sylwetka okrętu podwodnego.
Polędwiczki wieprzowe z grzybami – podróż sentymentalna
sobota, 8 czerwca 2013
MZ
Słuchajcie przyjaciele – rozpoczął Arkadiusz, po raz kolejny napełniając kieliszek czerwonym winem – jak wiecie, gdy przekroczy się pewną liczbę lat, to coraz trudniej przypomnieć sobie, co było parę dni, miesięcy czy nawet parę lat wcześniej, natomiast z coraz większą jasnością postrzegamy i wspominamy to co wydarzyło się w młodości.
Faszerowane kalarepki – sposób na nerwy
sobota, 1 czerwca 2013
MZ
Awantura wisiała w powietrzu. Józek nie znosił gdy ktoś, bez zaproszenia, wkraczał na jego terytorium. Kambuz to było jego królestwo, tu stanowił prawo. Akceptowali to wszyscy członkowie załogi tego luksusowego jachtu, a także jego właścicielka, praktycznie zawsze zostawiając mu wolną rękę przy doborze potraw.
Mazurska nostalgia i szaszłyki z kurczaka
sobota, 25 maja 2013
MZ
Popatrz się Protazy co się porobiło – powiedział do siedzącego tuż przy nim, podobnie jak on wiekowego brodacza, starszy pan, odziany we flanelową, kraciastą koszulę i parę wytartych dżinsów. -Czy myślałeś, że na Mazurach zobaczysz takie łódki?
Triumf Sprawiedliwości i roladki z kurczaka
sobota, 18 maja 2013
MZ
Radość zgromadzonej na sali publiczności była ogromna. Z entuzjazmem przyjęto sentencję wyroku.
Śledzie z rusztu a sprawa polska
sobota, 11 maja 2013
MZ
Był rok 1925. 16 maja w obecności posła Rzeczypospolitej na bezanie pierwszego polskiego jachtu postawiono biało czerwoną banderę. Wreszcie udało się uzyskać pieniądze, zapłacić należne kwoty i w ten sposób jol o nazwie „Carmen” przeszedł w polskie ręce.
Zagłada pancernika oraz tortellini z ricottą i szpinakiem
sobota, 4 maja 2013
MZ
Noc była ciemna, bezksiężycowa. Przez wody portu wojennego w Puli, pokonując ustawione zapory powoli przedzierała się przerobiona torpeda. Do jej boków przyspawano uchwyty pozwalające na podwodną podróż dwójce włoskich nurków.
Glazurowane żeberka z rusztu
sobota, 27 kwietnia 2013
MZ
Ta sytuacja powtarzała się dwa razy do roku. Przychodziła wiosna, zaczynał się żeglarski sezon i trzeba było zwodować łódkę. Później gdy minęły letnie miesiące, nadchodziła zima, a mróz zaczynał ścinać wodę, tę że łódź należało wyciągnąć na ląd.
<
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
>
kategorie artykułów
Wszystkie
(8979)
Ludzie morza
(152)
Nowości w serwisie
(486)
Wieści z oceanów
(2081)
Imprezy
(2374)
Kalendarium
(1007)
Rejs po historii
(202)
Kulinaria
(161)
Twoja Tuba
(181)
Recenzje książek
(344)
Poradniki
(343)
Śródlądzie
(343)
Ciekawostki
(1093)
Słownik
(151)
Sport
(61)
TYP: a3
popularne artykuły
Wirus zabija ryby w Odrze (602)
Giżycko: ekrany zamiast widoku na jezioro (545)
Wielki robal i katastrofa statku (534)
Dlaczego Niemcy wkurzyli się odkryciem gazu na Bałtyku? (283)
RV Oceania i kapitan bez uprawnień - co jeszcze może pójść nie tak? (221)
Dlaczego Czarnogórcy nie chcą pieniędzy z ZEA? (130)
Młodzieżowa Liga Żeglarska startuje w Sopocie (85)
Po co zajmować mikroskopijną „wyspę” (82)
Politechnika Gdańska wygrywa inaugurację Młodzieżowej Polskiej Ligi Żeglarskiej! (52)
Pirania w Sanie (48)
Kalendarium: 30 kwietnia
Do Bilbao dopływa Bernard Stamm na "Cheminees Poujlat" wygrywając po raz drugi regaty Velux 5 Oceans.
poniedziałek, 30 kwietnia 2007
W Olsztynie urodził się Stanisław Macur, jeden z najlepszych bojerowców świata, wielokrotny mistrz Polski, mistrz świata i Europy.
środa, 30 kwietnia 1952